Izdelava spletne trgovine in postavitev spletne strani: potek in cena izdelave

Posodobljeno: 03. 07. 2023

Izdelava spletne trgovine se zdi danes relativno preprosta. Na voljo so namreč posebna orodja, ki močno olajšajo nalogo. Seveda pa je vse odvisno od velikosti internetne trgovine in od vaših želja. Če gre za kompleksnejši projekt, je vsekakor pametno, da se izdelava internetne trgovine zaupa profesionalcem. Podobno pa velja v primeru, da načrtujete postavitev spletne strani, ki vsaj za zdaj še ne bo vključevala internetne trgovine.

Kako poteka postavitev spletne strani?

Prisotnost na internetu je za podjetja danes praktično obvezna. S tem je namreč mogoče doseči bistveno večji krog potencialnih kupcev/strank. Eden od osnovnih korakov je nedvomno postavitev spletne strani. Vodilna platforma za izdelavo je trenutno WordPress, kar ni naključje. WordPress omogoča izredno hitro in preprosto postavitev spletne strani, obenem pa enostavno dodajanje novih vsebin. Izbirati je mogoče med najrazličnejšimi grafičnimi podlagami in vtičniki, pri čemer se nabor nenehno nadgrajuje z novimi možnostmi.

Če imate v mislih relativno preprosto stran, se lahko izdelave lotite sami. Po drugi strani pa je za postavitev naprednejše strani, ki bo navdušila z dodelano grafično podobo in ki bo uspešno privabljala nove kupce/stranke, praktično nujno sodelovanje s strokovnjaki. Tako bodo možnosti, ki jih ponuja WordPress, zares v celoti izkoriščene. Možno bo prilagajanje prednastavljenih tem, med drugim pa bo poskrbljeno za SEO optimizacijo, kar pomeni, da se boste pri izbranih ključnih besedah v Googlu oziroma v brskalnikih uvrščali višje. To pa bo povečalo prepoznavnost vaše dejavnosti oziroma produktov.

Vse se začne s premišljenim načrtovanjem. Potrebna je preučitev vaših želja in analiza konkurence, čemur sledi izbira dizajna. Nato pride na vrsto oblikovanje, vnašanje vsebin in prilagajanje, pri čemer je, kot omenjeno, izjemno pomembna SEO optimizacija. Po postavitvi sledijo še morebitne korekture, in sicer na podlagi skupnega pregleda izdelave. Zadnji korak pa je sama objava. Stran se lahko nato seveda dopolnjuje z novimi vsebinami, pri čemer je zelo koristna podstran, namenjena blogu. Ena od pomembnih prednosti, ki jih prinaša platforma WordPress je tudi to, da je vtičnik za blog že integriran, kar olajša dodajanje novih vsebin, pri čemer morate imeti prav tako v mislih SEO optimizacijo.

Izdelava internetne trgovine: katero platformo izbrati?

Če vas zanima predvsem izdelava spletne trgovine, je osnovni korak izbira najprimernejše platforme. Za preprostejše oziroma manjše trgovine praviloma zadošča WooCommerce. Gre za vtičnik, prilagojen za WordPress. WooCommerce odlikujejo številne kvalitete, zato ni presenetljivo, da izdelava internetne trgovine pogosto temelji prav na omenjenem vtičniku. Med najpomembnejše prednosti, s katerimi se ponaša platforma WooCommerce, spadajo:

 • ugodna cena postavitve, tudi če boste sodelovali s strokovnjaki (sam vtičnik je namreč brezplačen, plačljive so le nekatere dodatne možnosti);
 • jezikovna podpora za najrazličnejše jezike, vključno s slovenščino;
 • možnost izbire med različnimi oblikami plačevanja;
 • enostavna uporaba in izdelava spletne trgovine;
 • hiter in enostaven nakup (kupci imajo možnost ustvarjanja uporabniškega računa);
 • nenehne nadgradnje (funkcionalnost, varnost, dizajn itn.) in
 • popoln pregled nad naročili.

WooCommerce torej ponuja številne prednosti, toda ko je v igri izdelava spletne trgovine večje velikosti, je večinoma vendarle bolj smiselna odločitev za platformo Magneto. Najpomembneje odlike, s katerimi se lahko pohvali platforma Magneto, so:

 • zmogljivost (možna je izdelava spletne trgovine z več kot 1000 izdelki);
 • izjemna hitrost pri nalaganju (upoštevajte, da potencialne kupce pogosto odvrne prav počasno nalaganje, ki ovira primerjavo izdelkov);
 • nadpovprečen organski promet (brskalnikom prijazni algoritmi);
 • možnost upravljanja več trgovin prek ene nadzorne plošče oziroma prek enega »backenda«;
 • nenehne razširitve in
 • visoka stopnja varnosti.

Tudi izdelava spletne trgovine mora vključevati SEO optimizacijo

Ne glede na to, za katero platformo se boste odločili, imejte v mislih, da izdelava internetne trgovine zahteva ustrezno optimizacijo. Če se pri ključnih besedah, ki so za vašo panogo še posebej relevantne, v internetnih brskalnikih ne boste uvrščali dovolj visoko, bo vaša ponudba spregledana, naj bo še tako kakovostna in ugodna.

Izdelava spletne trgovine je torej šele prvi korak. Pomembno je, da dosežete svojo ciljno skupino – in to v trenutku, ko osebe dejansko razmišljajo o nakupu izdelkov, kakršne ponujate sami. Eden od najboljših načinov za to je prav SEO optimizacija. Ta mora temeljiti na natančnem spremljanju »vročih ključnih besed«, pri čemer si pomagamo s storitvijo AdWords oziroma z načrtovalnikom ključnih besed, ki je na voljo v okviru omenjene storitve.

Od česa je odvisna cena spletne strani ali internetne trgovine?

Cena spletne strani je za večino zagotovo eden od najpomembnejših kriterijev, ki vplivajo na izbiro ponudnika. Izdelava spletne trgovine ali klasične internetne strani bo seveda najugodnejša, če se boste dela lotili sami. Toda čeprav imate osnovno znanje, razmislite, ali boste resnično kos izzivu, saj slaba zasnova hitro odvrne obiskovalce, posledično pa ne morete računati na nove stranke. Če upoštevate, da dobra stran skorajda brez izjeme pomaga pri povečanju profita, je cena spletne strani, ki je izdelana resnično kakovostno, pravzaprav zanemarljiva.

Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na to, kakšna bo končna cena spletne strani, so izbrana platforma, zahtevnost projekta, morebitne posebne želje ipd. Pri tem naj opozorimo, da je pri primerjavi ponudb vsekakor smiselno upoštevati, ali cena vključuje osnovno optimizacijo – ne glede na to, ali vas zanima klasična stran ali izdelava internetne trgovine.

Sorodni članki

Spletni marketing oziroma digitalno oglaševanje na Facebooku in na Googlu

Spletni marketing si je v zadnjih letih priboril pomembno prednost v primerjavi z drugimi oblikami marketinga. Vse več podjetij zato v ospredje postavlja digitalno oglaševanje – ne glede na to, ali gre za manjša ali večja podjetja. Izraz »spletni marketing« je pomensko širok, saj zajema najrazličnejše možnosti. Seveda pa so nekatere precej učinkovitejše od drugih. […]

Hitra in ugodna izdelava logotipa za podjetja

Izdelava logotipa označuje vizualen element podjetja, ki je ključen za njegovo prezentacijo in opaznost produktov ali storitev. Logotipi so lahko slikovni ali besedni znaki, lahko pa tudi kombinacija obojega. Izdelava logotipa mora biti premišljena, končni rezultat pa je lahko ime, simbol, monogram, znak ali katerakoli druga oblika. Le kdo ne pozna prepoznavnih simbolov in znakov […]

Naša vizija je postati vaša najboljša izbira za celostni nastop na spletu.

Mariborska cesta 7,
3000 Celje

Hej, hej,

Kako vam lahko pomagamo?

Vse pravice pridržane © 2024 Starfiniti d.o.o.