Izdelava spletnih strani se začne z izbiro CMS-ja

Če ob kratici CMS debelo pogledate, nič hudega, vse vam bomo razložili tako, da bo razumel tudi čisti začetnik. Torej, zakaj se mora izdelava spletnih strani začeti z izbiro CMS-ja.

CMS (content management system) v prevodu pomeni sistem za urejanje vsebin. Se pravi CMS je platforma, na kateri postavite svojo spletno stran. Platforma omogoča dodajanje slik, člankov in ostale vsebine na vašo spletno stran, brez poglobljenega znanja kodiranja oz. programiranja. Kar je super, saj s tem omogočimo širši publiki, da začne svoj blog, vlog ali posel na spletu.

Odprtokodni vs. zaprtokodni

Poznamo dva tipa CMS-jev. Prvi tip so odprtokodni sistemi. Zanje ste zagotovo že slišali. Poznamo jih pod imenom WordPress, Magento, Silver Stripe ipd. So odlični in relativno enostavni za uporabo. Gre za javno dostopne univerzalne sisteme, ki jih lahko uporablja vsak. Stroški so odvisni od posameznih vtičnikov in nadgradenj.

Na drugi strani pa imamo zaprtokodne sisteme. To so sistemi, ki so napisani iz čiste kode, s strani posameznika oz. podjetja. Platforma ima samo osnovno kodo, vse ostalo pa se nato razvija individualno. Cena teh sistemov zato hitro preseže mejo 100 000 evrov in več. A s tem si zagotovimo celotno podporo razvijalske ekipe in varnost delovanja.

V nadaljevanju pa si bomo pogledali še druge prednosti in slabosti obeh sistemov.

Odprtokodni sistem je KRALJ!

To pa zaradi enega preprostega razloga. Nikoli vam ne bo eno podjetje oz. en programer ponudil toliko kot 1000 inženirjev in razvijalcev, ki stoji za odprtokodnimi sistemi. Namreč wordpress, magento in ostali so sistemi, ki imajo več 100 programerjev, ki dnevno posodabljajo in nadgrajujejo platformo.

Poleg tega se lahko preko njih zelo enostavno povežemo s FB, Mailom in drugimi aplikacijami, ki so nujne za naše udejstvovanje na spletu.

Ponujajo ogromno dodatkov (t.i. vtičnikov), ki našo spletno stran prilagodijo po vseh naših željah. In za vse to ne potrebujete programerskega znanja in kode. Vtičnik enostavno naložite na stran, jo osvežite in vaš novi vtičnik je že tam. Seveda so potrebni kakšni popravki, a vaša spletna stran se vseeno ne bo kar sesula.

Poleg tega imamo na voljo veliko modifikacij in že vnaprej pripravljenih tem, ki si jih lahko nastavimo v nekaj korakih. Vse to ima v ozadju dobro podporo ter redne novosti in nadgradnje.

Zadnja prednost pa je cena. Odprtokodni sistemi so bistveno cenejši kot zaprtokodni. Pri slednjih, ko smo že omenili, večinoma potrebujemo konkretno investicijo.

Kdaj uporabiti zaprtokodni sistem?

A to ne pomeni, da so zaprtokodni sistemi slabi. Prednosti njih najdemo v varnosti. Ker imajo zaprto kodo jih ne more vsak »shekati«. Osnova te kode je varovana skrivnost razvijalca, ki obenem zagotavlja brezhibno delovanje sistema. To predstavlja še dodatno prednost pred odprtokodnimi, saj so ti dovzetni raznim bugom in napakam v kodi.

Predvsem pa so zaprtokodni sistemi primerni za kompleksnejše spletne trgovine. Namreč izdelava spletnih strani ni samo nalaganje vsebine ter pisanje blogov. Pri spletnih trgovinah, ki imajo veliko izdelkov, so v ozadju potrebni procesi in koda, ki je ne moremo (oz. zelo težko) dobiti pri odprtokodnih sistemih. Tu je smiselno vložiti več v razvoj zaprtokodnega sistema, ki nam omogoča prilagajanje procesov našim potrebam. Ker dologoročno bomo z vzdrževanjem in odpravljanjem napak imeli manj stroškov in težav.

Koga potem izbrati?

Izdelava spletne strani ni lahka. Zato tudi univerzalnega odgovora na to vprašanje ni. Vedno je treba pretehtati pluse in minuse ter se na podlagi tega odločiti za eno opcijo.

Če gradite manjšo spletno trgovino potem so odprtokodni sistemi primerni. Če pa imate več 10 000 izdelkov in kompleksnejše sisteme, pa se raje odločite za investicijo v zaprtokodne. Dolgoročno boste imeli manj sitnosti in tudi spali boste bolj mirno.

 

 

  Comments are closed

  Naša vizija je postati vaša najboljša izbira za celostni nastop na spletu.

  Mariborska cesta 7,
  3000 Celje

  Hej, hej,

  Kako vam lahko pomagamo?

  Vse pravice pridržane © 2023 Starfiniti d.o.o.