Spletni marketing oziroma digitalno oglaševanje na Facebooku in na Googlu

Spletni marketing si je v zadnjih letih priboril pomembno prednost v primerjavi z drugimi oblikami marketinga. Vse več podjetij zato v ospredje postavlja digitalno oglaševanje – ne glede na to, ali gre za manjša ali večja podjetja.

Izraz »spletni marketing« je pomensko širok, saj zajema najrazličnejše možnosti. Seveda pa so nekatere precej učinkovitejše od drugih. Med najbolj priljubljene izbire spadata digitalno oglaševanje na Facebooku in na Googlu, saj je tovrstni spletni marketing praviloma zelo učinkovit. Vsekakor pa je nujno, da znate čim bolje izkoristiti opcije, ki so vam na voljo …

Spletni marketing: učinkovita pot do novih kupcev in strank

Do tega, da vedno več podjetij stavi prav na spletni marketing, ni prišlo po naključju. Tako v večjih kot v manjših podjetjih spoznavajo, da živimo v digitalni dobi, kar pomeni, da so postala naša življenja neločljivo prepletena z internetom. Pametni telefoni nas spremljajo na praktično vsakem koraku. Internet uporabljamo za iskanje informacij, delo, spremljanje novic, za zabavo, za ohranjanje socialnih stikov itn. Sprememba naših navad je poskrbela za to, da je spletni marketing v zadnjih letih doživel osupljiv razcvet. Primarna »bitka« za kupce izdelkov in uporabnike različnih storitev se odvija prav na internetu oziroma na »digitalnem terenu«.

Pri tem se morate zavedati, da zgolj objava oglasa ne bo dovolj. Za uspešen spletni marketing ne zadošča samo finančni vložek, ampak je treba upoštevati najrazličnejše zakonitosti in »trike«. Le tako bodo vaši oglasi dosegli ciljno publiko. Prav natančno definiranje ciljne publike je eden od najpomembnejših korakov do uspeha. Nujno je torej, da definirate, kdo so vaši »idealni kupci«, saj boste na osnovi tega lažje ugotovili, kje objaviti oglas in kako ga zasnovati.

Pri tem je vsekakor zelo koristna pomoč strokovnjakov za spletni marketing, saj gre za področje, ki zahteva veliko znanja in izkušenj. Obenem pa je izredno pomembna prilagodljivost. Uspešen spletni marketing je namreč »fleksibilen«. Nujno je, da znamo hitro zaznati, da določena strategija ne deluje v skladu z našimi pričakovanji, ter se nemudoma odzvati in poskrbeti za ustrezne prilagoditve.

Digitalno oglaševanje na Googlu prinese odlične rezultate

Ko gre za digitalni marketing, je oglaševanje na Googlu zagotovo ena od najboljših opcij. Kot verjetno veste, je Google daleč najbolj priljubljen internetni brskalnik. Oglaševanje na Googlu vam posledično pomaga pri tem, da dosežete ogromno ljudi. In kar je še pomembnejše: ljudi, ki jih tisto, kar ponujate, že v osnovi zanima. To pa pomeni, da je verjetnost za nakup oziroma naročilo storitve nadpovprečno visoka. Ena od prednosti oglaševanja na Googlu je prav to, da se oglasi prikažejo v trenutku, ko osebe v brskalnik vtipkajo ključne besede, ki so povezane z vašimi izdelki ali storitvami.

Digitalno orodje, ki se uporablja za oglaševanje na Googlu, se imenuje Google Ads. Kot omenjeno, je za uspešen spletni marketing nujna karseda natančna opredelitev ciljne skupine, saj boste s tem dosegli bistveno boljše rezultate. Med drugim je možno ciljanje lokacije, ki je smiselno predvsem v primeru, da želite kupce privabiti v fizično trgovino.

Priporočljivo je, da se oglaševanje na Googlu kombinira s SEO optimizacijo vsebin na vaši spletni strani oziroma v vaši spletni trgovini, saj boste s tem obenem povečali t. i. organski promet. Kakovostna SEO optimizacija poskrbi za to, da se pri najpomembnejših ključnih besedah znajdete med prvimi zadetki na Googlu. Pri tem morate upoštevati, da je SEO optimizacija projekt, ki zahteva malce več časa, vendar je zagotovo izjemno pomemben košček v mozaiku, predvsem dolgoročno. Prikaz vaše spletne trgovine med prvimi organskimi zadetki namreč bistveno poveča število klikov. Spletni marketing je torej še učinkovitejši, če vključuje SEO optimizacijo.

Izkoristite napredne možnosti, ki jih ponuja oglaševanje na Facebooku

Med najbolj priljubljene platforme za spletni marketing nedvomno spada tudi Facebook. Čeprav lahko v zadnjih letih opazujemo nagel vzpon nekaterih drugih družbenih omrežij, na primer Instagrama in TikToka, Facebook še vedno ohranja primat – še posebej ko gre za malce starejše generacije, torej generacije, katerih kupna moč je praviloma največja.

Če vas zanima oglaševanje na Facebooku in na Instagramu, oglas najprej ustvarite na Facebooku, nato pa je možna še razširitev na Instagram. Tovrstni kombinirani spletni marketing (Facebook + Instagram) je vsekakor dobra ideja, saj s tem najlažje dosežete različne starostne skupine.

Ko gre za digitalno oglaševanje na Facebooku, je smiselno upoštevati nekaj osnovnih napotkov. Od nedavnega imate sicer na voljo več znakov, vendar je dobro vedeti, da oglasi, ki vključujejo samo besedilo, praviloma niso najuspešnejši. Z njimi namreč težje pritegnete pozornost, posledično pa oglas spregleda ogromno ljudi, ki bi jih lahko zanimalo tisto, kar ponujate. Precej boljša je kombinacija besedila ter fotografije in videoposnetka.

Priporočljivo je, da si še pred snovanjem oglasa ustvarite profil v orodju Facebook Business Manager, v sklopu katerega bo nato možno tudi digitalno oglaševanje na Facebooku. Ustvariti je mogoče do šest računov, pri čemer lahko dostop omogočite še eni osebi, kar bo olajšalo upravljanje. Hkrati pa je priporočljivo, da po objavi oglasa uporabite Facebook pixel. S pomočjo tega orodja bo mogoče ugotoviti, pri kateri demografski skupini je bil odziv najboljši. Posledično bo v prihodnje možno še natančnejše ciljanje za učinkovitejši spletni marketing.

  Comments are closed

  Naša vizija je postati vaša najboljša izbira za celostni nastop na spletu.

  Mariborska cesta 7,
  3000 Celje

  Hej, hej,

  Kako vam lahko pomagamo?

  Vse pravice pridržane © 2023 Starfiniti d.o.o.