6 nasvetov za oblikovanje spletne strani

Posodobljeno: 25. 09. 2023

Spletna stran je obraz vsakega podjetja. Ne glede na to ali gre za multinacionalko ali za lokalno podjetje. Ljudje želijo biti vedno bolj in bolj informirani ter o vas želijo izvedeti vse. In preden bodo od vas karkoli kupili, bodo zagotovo odprli strica Googla in odtipkali vaše ime. Prvi vtis, ki ga naredi vaša spletna stran je ključnega pomena. Ali so dobili dovolj informacij? Je vsebina prava zanje? Je stran praktično strukturirana? Vse to so osnove, ki ji morate imeti, če želite uspešno konvertirati t.i. »leade«. Na prvi vtis pa vpliva še ena izjemno pomembna stvar. Imenuje se ESTETIKA! Oblikovanje spletne strani mora biti estetsko privlačno, saj bo le to uporabnika »potegnilo« dalje.

OBLIKOVANJE SPLETNE STRANI JE KLJUČNEGA POMENA ZA POZITIVNO UPORABNIŠKO IZKUŠNJO KUPCA

Za vas smo pripravili 6 nasvetov, ki bodo zagotovili, da bo vaša spletna stran »zasijala« in uspešno prenesla vaše sporočilo v svet.

Nasvet št. 1: Jasen namen spletne strani

Ko nekdo v Google vpiše določeno ključno besedo, to naredi z namenom. Želi pridobiti določeno informacijo, opraviti nakup ali najeti storitev. Če klikne na vašo spletno stran in v prvih nekaj sekundah ne pridobi te informacije, bo enostavno odšel. Tudi če vaša stran dejansko ponuja rešitev, vendar ta ni jasna takoj oz. jo mora obiskovalec iskati, je to slabo. Ljudje imamo natrpane urnike in nimamo časa, da bi 5 minut brskali po spletni strani. Informacijo želimo TAKOJ.

Torej če ste pekarna, mora prva beseda na vaši spletni strani biti PEKARNA. Enostavno in efektivno. Veliko ljudi hoče z lepimi besedami in stavki »zapeljati« ljudi. Vendar poezija nima kaj iskati na spletni strani, ki prodaja kruh.

Nasvet št. 2: »Simpl« je najboljše

Velikokrat na spletnih straneh zasledimo prefinjene pisave, zavite črke in vse možne dodatke, ki naj bi privabilo kupce in posledično tudi povečalo konverzije. Dejstvo je, da estetika prodaja, vendar estetika se dosega z lepimi grafikami, slikami in drugimi kreativami. Medtem, ko mora pisava ostati jasna in čista.

Predlagajo se pisave tipa Sans Serif (pisave, ki nimajo dekorativnega zaključka). Taka pisava je lažja za branje in tudi prijaznejša do samega uporabnika. Paziti morate tudi na velikost, saj premajhne pisave ne moremo prebrati, medtem ko prevelika pisava estetsko ni primerna.

Nasvet št. 3: Izberite pravo barvo

Ugotovili smo že, da je za oblikovanje spletne strani pomembno pravo sporočilo in preprostost. Temu pa tesno sledi izbira pravih barv.

Pri izbiri barv je ključnega pomena, da se barve med seboj ne kregajo. Ena drugo mora dopolnjevati in skupaj tvoriti zaključeno celoto, ki je prijazna do kupca in mu omogoča boljšo uporabniško izkušnjo.

Še nekaj kratkih nasvetov:

  • Komplementarne barve ustvarjajo harmonijo in uravnoteženost
  • Za tekste in ozadja uporabljajte dobre kontraste, in s tem omogočite lažje branje
  • Močne in žive barve pa naj označujejo »gumbe« in pomembna sporočila, ki jih obiskovalcev ne sme zgrešiti

Nasvet št. 4: Uporabite prave slike, ki se povežejo z kupcem

Vsako podjetje v svet podaja neko sporočilo. Ne glede na to, ali je to najboljša pekarna, najcenejša trgovina ali največja ponudba, morajo slike podpirati to sporočilo.

Če sporočilo govori o najboljši pekarni, slike pa prikazujejo star kruh, to nikakor ne bo dobro sporočilo. Še posebej zaradi ene psihološke lastnosti. Namreč ljudje delujemo po enem izjemno preprostem načelu. Ta se glasi: »To kar vidim, to verjamem«. Lepe slike bodo zato vedno povedale boljšo zgodbo kot katerokoli besedilo in ljudje si bodo vašo spletno stran po domiselnih in lepih slikah veliko bolje zapomnili.

Izbiri pravih slike je zato dobro posvetiti malo več časa in uporabiti sike, ki so efektivne in ki povedo pravo zgodbo.

Nasvet št. 5 : Preprosta navigacija, za odlično izkušnjo

Ljudje imamo radi preprosta navodila, ki so razumljiva in ki nas hitro pripeljejo do želenega cilja oz. efekta. Tudi pri spletnih straneh ni nič drugače. Navigacija spletne strani naj zato sledi principom preprostosti in preglednosti.

Meniji morajo biti smiselno razporejeni in si logično slediti. Upoštevajte načelo »puščanja drobtinic (en. Breadcrumbs navigation)«, ki uporabnika hitro vrača na prejšjne strani in mu s tem olajša celotno izkušnjo.

Upoštevajte tudi načelo 3 KLIKOV. V praksi to pomeni, da uporabnik ne potrebuje več kot 3 klike, da pridobi iskane informacije. Če je teh klikov preveč, se bo na vaši spletni strani izgubil oz. jo bo zapustil.

Nasvet št. 6: Oblikovanje spletne strani naj sledi črki »F«

Študije očesnega gibanja so pokazale, da ljudje novo spletno stran »skeniramo« po vzorcu črke F. Najbolj ljudje opazimo zgornjo tretjino spletne strani in njen levi del. Medtem ko je desna stran veliko bolj zanemarjena.

Oblikovanje spletne strani naj zato ne vsiljuje svojega vzorca, temveč spletno stran vzpostavi v skladu z naravnim vzorcem posameznika. S tem bo celotna izkušnja prijaznejša in uporabnik, se bo na spletni strani počutil domače.

OBLIKOVANJE SPLETNE STRANI LAHKO PREPUSTITE TUDI NAM

Predstavljeni nasveti vam bodo pomagali zgraditi boljšo in predvsem prijaznejšo stran za uporabnike. V kolikor pri tem potrebujete pomoč, pa smo mi pravi naslov za vas.

Za nami je že veliko projektov in zadovoljnih strank. Našre prednosti so ugodne cene, odzivnost in predvsem lepe ter moderne spletne strani.

Torej, če potrebujete pomoč oz. imate vprašanja, kako si zgraditi boljšo spletno stran, nam to posredujte na naslednji povezavi: https://starfiniti.com/kontakt/

 

Sorodni članki

Spletni marketing oziroma digitalno oglaševanje na Facebooku in na Googlu

Spletni marketing si je v zadnjih letih priboril pomembno prednost v primerjavi z drugimi oblikami marketinga. Vse več podjetij zato v ospredje postavlja digitalno oglaševanje – ne glede na to, ali gre za manjša ali večja podjetja. Izraz »spletni marketing« je pomensko širok, saj zajema najrazličnejše možnosti. Seveda pa so nekatere precej učinkovitejše od drugih. […]

Izdelava spletne trgovine in postavitev spletne strani: potek in cena izdelave

Izdelava spletne trgovine se zdi danes relativno preprosta. Na voljo so namreč posebna orodja, ki močno olajšajo nalogo. Seveda pa je vse odvisno od velikosti internetne trgovine in od vaših želja. Če gre za kompleksnejši projekt, je vsekakor pametno, da se izdelava internetne trgovine zaupa profesionalcem. Podobno pa velja v primeru, da načrtujete postavitev spletne […]

Hitra in ugodna izdelava logotipa za podjetja

Izdelava logotipa označuje vizualen element podjetja, ki je ključen za njegovo prezentacijo in opaznost produktov ali storitev. Logotipi so lahko slikovni ali besedni znaki, lahko pa tudi kombinacija obojega. Izdelava logotipa mora biti premišljena, končni rezultat pa je lahko ime, simbol, monogram, znak ali katerakoli druga oblika. Le kdo ne pozna prepoznavnih simbolov in znakov […]

Naša vizija je postati vaša najboljša izbira za celostni nastop na spletu.

Mariborska cesta 7,
3000 Celje

Hej, hej,

Kako vam lahko pomagamo?

Vse pravice pridržane © 2024 Starfiniti d.o.o.